ValaistusmittausEssentials

Valaistuksen määrällä eli lukseilla on merkitystä ihmisen toimintaan. Lokakuusta maaliskuun loppuun  me suomalaiset matkustamme joukolla etelän aurinkoon ja lämpöön. Tämä on luonnollista, sillä niin usein kuulee toteamuksen: ”Tämä pimeys alkaa jo käydä hermoille”. Tästä syystä keinovalon määrällä ja värillä on hyvin paljon merkitystä päivittäisessä toiminnassamme.

Valon ja pimeyden estetiikka

Pelkällä valon määrän ja tehon lisäyksellä emme luo miellyttävyyttä, valon värillä on myös merkitystä. Suomen Väriyhdistyksen seminaarissa keskusteltiin valon ja pimeyden estetiikasta. Nykyaikaisessa valaistussuunnittelussa tarjotaan hämäryyttä jossa valolla luodaan rauhoittava vaikutus.

Kauppakeskukset

Valolla pystytään taitavasti vaikuttamaan ihmisten ostoskäyttäytymiseen. Tunnettua on että lihatiskin punasävyisillä valoilla ärsytetään makuhermoja ja asiakas kokee vahvemman näläntunteen ja ostaa enemmän.

Usein olen kiinnittänyt huomiota salaatti- ja yrttipöytien kellertävään valoon jolla vihreät lehdet saadaan näyttämään rusehtavilta ja kuihtuneilta!  


Valaistusmittarit

Ledien käyttö valaistuksessa luo tarpeen vaihtaa uudentyyppisiin valaistusmittareihin. Tämä johtuu muutamasta teknisestä ominaisuudesta johon vanhat mittarit eivät pysty. Ledien virransyötössä käytetään PWM tekniikkaa = uusissa Konica Minolta mittareissa on pitkä integrointiaika jolloin mittaushetki ei osu virran syöttökatkoon. Toiseksi tarvitaan hyvä V(lambda) = värikorjaus jos mittari perustuu  suodatintekniikkaan. kuten KM T-10A ja CL-200A

Ledissä valonväri tuotetaan fluoresoivan pinnoitteen avulla jonka spektri on vaikea mitata laitteilla jotka eivät vastaa standardia  DIN5032 Part 7 luokka B

Valon väri ja luksi mittauksiin suosittelemme spektrofotometriä jolla nähdään valon mm. väri-indeksi RA ja RI. Näistä arvoista nähdään kuinka hyvin eri värit nähdään ko. valossa.

Kontrasti mittaukset suoritetaan luminanssimittareillamita valo tunneli

Pinnan kirkkauden ja värimittauksiin käytetään luminanssimittereita cd/m2. Näitä ovat KM LS-150, LS-160, CS-150, CS-160, CS-200 ja CS-2000

Teknistyvässä kaupunkiympäristössä on paljon erilaisia pintoja ja kirkkaita valolähteitä jotka aiheuttavat kiusahäikäisyä kulkijoille. Suuret kontrastierot heikentävät näkemistä ja tekevät kulkemisen hankalaksi ja vaaralliseksi.Konica Minoltan luminanssimittari on tarkka ja kulkee kätevästi mittaajan mukana.

EdisonIMG 032
Sähkölamppuja Edisonin ajalta ja nykypäivänä


 


Valo on tärkeä asia ja siksi sitä on mitattava tarkoilla Mitaten Finlandin maahantuomilla laitteilla.

 

 Ota yhteyttä, niin keskustellaan valaistuksesta ja sen mittaamisesta.  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

sales1sales2

osoite1