LjusmätningEssentials

Belysnings mängd eller lux har betydelse för mänskliga aktiviteter. Från oktober till slutet av mars reser vi finländarna i stora grupper till söderns sol och värme. Detta är naturligt, ty ofta man hör uttalande: "Det här mörkret börjar redan reta". Av denna anledning mängden artificiellt ljus och färg är mycket betydande i dagliga verksamheten.

Estetik av ljus och mörk

Endast med ökning av ljusmängden och -effekt , kan vi inte skapa komfort, ljusfärg är också viktigt. I seminarium av Suomen Väriyhdistys diskuterade om estetik av ljus och mörk. I moderna ljusdesign erbjuds dunkel där med ljus att skapa en lugnande effekt.

Köpcentrum

Ljus kan skickligt påverka människors köpbeteende. Det är väl känt att köttdisken röd-tonade lampor stimulerar smaklökar och kunden känner en starkare känsla av hunger och att köpa mer.

Ofta har jag uppmärksammat sallads- och ört bords gulaktig ljus var gröna blad görs för att visas brunaktig och vissnade!

Belysningsmätare

Eftersom använding av LED i belysning skapar behovet av att byta till nya typer av belysningsmetrar. Detta beror på några tekniska egenskaper vilka de gamla mätarna inte har. Led strömförsörjning används PWM teknik = nya Konica Minolta metrar har lång integrationtid och därför mättiden inte träffar effekt strömavbryt. För det andra, behövs för en god V(lambda) = färgkorrigering om mätaren är baserad på filterteknik såsom KM T-10A och CL-200A.

Led-lampors färg produceras med hjälp av fluorescerande beläggning av vilken spektrumet är svårt att mäta med enheter som inte överensstämmer med standarden DIN5032 Del 7 klass B.

Till ljusfärg och lux mätningar, föreslår vi att ha spektrofotometer med vilken ses bl.a. färgindex RA och RI. Med användning av dessa värden, kan vi se hur väl olika färger ses i föreliggande ljus.

Kontrastsmätningar utförs med luminansmätaremita valo tunneli

För ljussken och färg mätningar av ytor används luminansmätare cd/m2. Dessa inkluderar, KM LS-100A, LS-110A, 100A-CS, CS-200 och CS-2000.

I teknologiserad stadsmiljö är mycket olika ytor och ljusa ljuskällor som orsakar brybländning åt fotgängare. Stora kontrastskillnader underminera vision och gör passagen svårt och farligt, Konica Minolta luminansmetrar är noggrant och passerar bekvämt med mätningsman.

 

Edison    IMG 032
Elektriska glödlampor från Edisons perioden och idag

 


Ljus är en viktig sak, och det är därför det måste mätas med enheterna som Mitaten Finland importerar.

 

Vänligen kontakta oss så att vi kan diskutera belysning och dess mätning  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Kontakt oss

+358 (0) 10 2866 070
Sales@mitaten.fi

osoite1