Glans är en optisk egenskap

som indikerar hur bra en yta reflekterar ljus i ett speglande (spegelliknande) riktning. Det är en av viktiga parametrar som används för att beskriva det visuella utseendet för ett objekt. De faktorer som påverkar glans är brytningsindex för materialet är vinkeln för infallande ljus och ytan topografi.

De tidigaste studierna glans uppfattning tillskrivs Ingersoll som 1914 undersökte effekten av glans på papper. Genom att kvantitativt mäta glans med hjälp av instrument Ingersoll baserat sin forskning kring teorin att ljuset är polariserat i spegelreflektion medan diffust reflekterat ljus är icke-polariserad.

År 1930 A.H. Pfund framstälde:
Om svarta och vita ytor av samma glans visuellt jämfört kommer den svarta ytan alltid verkar glansigare på grund av den större kontrast mellan speglande höjdpunkten och de svarta omgivningen jämfört med det med vit yta och omgivning. Pfund var också först med att föreslå att mer än en metod för att analysera glans korrekt.

År 1937 fortsatte Hunter denna forskning som ledde till bestämdhet av glansstandardi år 1939.

Zehntner Instruments och Rhopoint instruments är glansmätare och  glansmätutrustning tillverkare och leverantörer som Mitaten Finland representar i Finland.

 


Kontakt oss

+358 (0) 10 2866 070
Sales@mitaten.fi

osoite1