Varför är färgkontroll är viktigt?

Våra hjärnor registrerar utseendet genom färg och kunskap om detta, använder vi undermedvetet att göra  en mängd olika operativa beslut. Färger förmedla till oss snabbt olika saker. I trafik, vi har att fatta snabba beslut i en färgförändring. I barnvagnar sittande barn lär vikten av trafikljus, Grön = Gå, och Röd = Stopp.

Vi äter färgerna och en stor del av våra matvanor anpassar efter våra smakupplevelse.Sekakuva

För affärs varumärken är viktiga och att företagslogo och färg på alla gånger är oföränrad under alla förhållanden. Åsynen av den välbekanta gula färgen, kan ge en känsla av hunger eller leda oss till bensinstationen.

I vårt sökande efter sax ögon söker färgen orange och blå i livsmedelshandeln påminner om choklad.
Om ett företags logotyp form och färg ändras, ska det vara en framträdande plats i många medier. Detsamma gäller livsmedelsförpackningar färger och storlekar.

Om du söker för köksskåp och förvaringsprodukt har en av en annan nyans till dörren, känner du att produkten är felaktig och du väljer att beställa från fabriken helt nya skåp.

Mitaten Finland kommunicerar med sin logon färger och former som utgör den tredimensionella världen.

Vi står inför dagligen färger som förmedlar viktiga saker för oss och därför färgen av ytor och ljuset mäts tekniskt avancerade och tillförlitliga mätinstrument. Ljus och färg måste mätas upp rätt.

Historia av färgmätning

I Finland är papperindustri en pionjär av färgmätning, men vid första mättes ljusstyrka av papperet. De första vithetsmetrar infördes i femtio-talet och blev vanliga på 1960-talet. Långt senare kom spektrofotometrar till mål- och textilindustrin.

Mätare teknik förbättrades under 1970-talet, sjönk priserna, nådde nya kunder, kafferostning, kemisk industri och m.fl.

Det verkligt genombrottet

Detta hände 1983, då ett Minolta Camera introducerade den första Tristimuluscolorimeter Chroma Meter CR-100.
KM
MittaritDen första CR-100 kolorimeter levererades till Turoplast Oy, Kuopio och idag denna mätaren är i Oy Mitaten Finland Abs utställning i fungerande skick. Enheten användes kontinuerligt fram till 2006, när Scantarp Oy bytte det till Konica Minolta CM-2600d spektrofotometer.

Snabbt internationaliserad Nokias bildskärm export efterfrågade av vår plastindustri bättre färgkvalitet. Här började Konica Minoltas metrar triumf över vår branschen.


Från visual bestämning av färgen flyttades till numerisk CIE L*a*b* färgspråk och skapades mätningsbaserad färgkvalitetskontroll.

 

Fråga oss för en offert om färgkontrollsystem som är lämpligt till er.  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 


Kontakt oss

+358 (0) 10 2866 070
Sales@mitaten.fi

osoite1