Pimeys on laskeutunut – nyt tarvitaan hyvä valaistus!

 

Luksimittareiden kysyntä kasvaa kun aurinko laskeutuu horisontin taakse eikä valaise kuin muutaman tunnin vuorokaudessa. Heikkoa valoisuutta tehostavat vielä paksut tummat pilvet.

Päivällä kirkkaimpana hetkenä maanantaina 12.11.2018 Hangossa meren läheisyydessä oli valoa vain 335 lx ja värilämpötila 7416 Kº. Todellinen ”sininen hetki”!


Valaistuksen mittaamiseen tarvitaan DIN Standardin 5032 Part 7 Luokka B mukainen luksi- tai luminanssimittari. Meiltä kysytään usein miksi tällainen standardivaatimus on tärkeätä?


Tämä standardi yhtenäistää mittareille asetetut vähimmäisvaatimukset ja luo paremmat edellytykset käyttää samoissa kohteissa erimerkkisiä mittauslaitteita. Mitattaessa standardittomilla valaistusmittareilla ei voida luottaa niiden tuloksiin kun niiden ominaisuudet eivät vastaa DIN Standardia.

Mittareiden kalibrointi ja jäljitettävyys.

Kaikki mittarit on säännöllisesti kalibroitava n. 1 – 3 v. välein, näin voidaan  olla varmoja että laite mittaa oikein. Mainittu DIN standardi vaatii että laitteen myyjä/valmistaja pystyy tarjoamaan huollon sekä jäljitettävän kalibroinnin. Kansainvälisten sopimusten mukaan kalibrointisertifikaatit ovat voimassa 1 v.

Jäljitettävä kalibrointi

Tällä tarkoitetaan että kalibrointiyrityksellä on akreditoitu laatujärjestelmä ja menetelmät ovat sertifioituja. Oikeaoppisen kalibroinnin suorittamiseen tarvitaan useita työstandardeja ja siirtostandardeja jotka kalibrointiyritys lähettää kansalliseen mittauslaboratorioon 1-2 kertaa vuodessa.  Näiden lisäksi tarvitaan Std-valolähteitä ym. mittauslaitteita. Kansallisia laboratorioita ovat mm. PTB – Saksa, NPL – Suur-Britannia, NIST – USA, NRCC – Kanada, JIS – Japani.

Tästä linkistä saat tarkempaa tietoa ( in english) Konica Minolta valo- ja värimittareiden jäljitettävästä kalibroinnista.

DIN Standardin vastaavuus ja jäljitettävä kalibrointi.

Valo on ihmisille elinehto ja siksi valoa on mitattava DIN standardin mukaisilla laitteilla joissa on voimassaoleva jäljitettävä kalibrointi. Tämä asia on otettu huomioon mm. Liikennevirastossa jossa ensimmäisenä Suomessa vaadittiin tievalaistusmittauksissa käytettäväksi DIN 5032 Part 7 Luokka B mittareita.

Myöhemmin tämä vaatimus on otettu käyttöön jää/urheiluhalleissa, konepajoilla, telakoilla ym. Kaikkialla on tärkeätä että mittaamme oikeita tuloksia. Väärät mittaustulokset voivat johtaa merkittäviin taloudellisiin kustannuksiin kun valaistus on suunniteltava ja asennettava uudelleen. Näihin kustannuksiin verrattuna standardin mukainen valaistusmittari ja ylläpitokalibrointi ovat minimaalinen kuluerä.

Tässä on toinen linkki Gigaherz-Optik valaistusmittareiden kalibrointiin.

Kalibrointi Suomessa – torjumme ilmastonmuutosta!

Mitaten Finland tarjoaa jäljitettävää valaistusmittareiden kalibrointia Suomessa. Avaamme valo- ja värimittareiden kalibrointilaboratorion koska valaistusmittareiden lähettäminen Saksaan aiheuttaa merkittävän hiilijalanjäljen. Haluamme olla mukana torjumassa ilmastonmuutosta tällä tavalla. Tulemme kalibroimaan kaikenmerkkisiä valaistusmittareita ja kalibrointilaitteemme ovat jäljitettäviä. Kerromme tästä lisää ensi Tammikuussa.

Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Kuvassa valaistus Hangossa 12.11. klo 13.00 – 335 lx


Blogi Hanko 12 11

 

Muuta

Mitaten FInland on mukana myös urheilutoiminnassa

Tiistaina 8.11. vihittiin käyttöön Vuosaaressa jäähalli jonka kenttävalaistus on toteutettu kokonaisuudessaan energiatehokkailla LED-valaisimilla. Easy Led Oy:n suunnittelema ja toteuttama valaistus on lajissaan Euroopan ensimmäinen.
Marko Urama Mitaten Oy:stä oli viikkoa ennen avajaisia suorittamassa luminanssimittauksia uudessa harjoitusjäähallissa.
Lue lisää

sales1sales2

osoite1