Valon piristävät vaikutukset!

Jokainen meistä tuntee ja tietää kuinka suuri merkitys on auringon valolla.
Pimeinä syksyn ja sydäntalven kuukausina matkustetaan Pohjois-Euroopasta sankoin joukoin etelän aurinkoon, kaamosmasennusta parantamaan. Jo kahden viikon annos auringonvaloa, auttaa jaksamaan kevääseen.

Valo- ja väritutkimus

Valon ja värin vaikutusta ihmisten vireyteen on tutkittu paljon ja kaikki tutkimukset päätyvät samaan tulokseen: Valolla ja värillä on suuri merkitys vireystasoomme.

Minkälaista valoa tarvitaan?

Työpaikoille suositellaan runsaasti sinistä valoa sisältäviä valolähteitä! Hyvä vireystila on hyväksi koko työyhteisölle ja se nostaa tuottavuutta.

 

Myymälä valaistus.

Useissa myymälöissä suositaan n. 4000 Kº = TL 84 tyyppistä valoa joka on lämminsävyistä ja näin  ristiriidassa valo- ja väritutkimuksiin joissa suositellaan sinivoittoista valoa.
Asiakkaiden tullessa pimeästä sisään myymälään, heidät pitäisi valloittaa päivänvalolla!
Tämäkin parantaa tuottavuutta.

Sisustus- ja värialan myymälöissä tulisi kiinnittää erityistä huomiota valon laatuominaisuuksiin. Näitä ovat valon määrä luksit, värilämpötila kelvin ja väri-indeksi CRI.

Tuotteiden pintaominaisuuksia, väriä ja kiiltoa on helpompi vertailla kun valoa on paljon ja sen väriominaisuudet vastaavat mahdollisimman hyvin päivänvaloa!  

Valo- ja väritekniset suureet.

Valon spektri kertoo valosta ja sen laadusta paljon ja tästä syystä suosittelemme spektrofotometrisiä valaistusmittareita, kuten Konica Minolta CL-70F.

Tuotteiden visuaalisessa tarkastelussa ja vertailussa on tärkeätä että valolähteiden spektriset ominaisuudet ovat keskenään mahdollisimman lähellä toisiaan. Jos kattovalaisimien loiste- ja ledputkien välillä on uutena valmistusteknisiä eroavaisuuksia tai jos ne ovat keskenään eri ikäisiä, kohdataan värivertailussa ilmiö nimeltään Metameria!

Metameria näkyy värivaihteluna, värillistä kappaletta tarkasteltaessa eri valolähteiden alla.

Valolähteitä hankittaessa kannattaa tarkastaa että lampuista on saatavana mittaustodistukset joista ilmenevät tärkeimmät valotekniset suureet, kuten kuvassa 3.

Metameria indeksi Mivis = Näkyvän valon alueella = 0.3 joka merkitsee että Just Normlichtin Sertifioidut D6500 Kº / 58W loisteputkien spektriset arvot ovat hyvin lähellä toisiaan. Tarkasteltaessa värillistä tuotetta tässä valossa, nähdään tuote aina samanvärisenä vaikka oltaisiin eri kohdassa tässä tilassa.  

Metameriaan voi tutustua tässä linkissä:  http://www.konicaminolta.eu/en/measuring-instruments/learning-centre/colour-measurement/precise-colour-communication.html


Päivänvalon spektri 23.2.16 klo 12,34 Kauniainen, Kº 6037

mit just blog 01

Kuva 1

Punaisuuden vahvuus johtuu auringon matalasta kulmasta n.19.5º. Suomessa ”normin” mukaista päivänvaloa on vain Toukokuun 15 – heinäkuun 29 pv. välisenä aikana, joka päivä n. klo 13.30. Aurinko on silloin 48,9º - 53,3º kulmassa maahan nähden.

Auringon korkeus Roomassa 23.2. klo 12:34 on n. 37,6º ja siten melko lähellä meidän kesätilannetta.

Värien vertailu ulkovalaistuksessa

Tämä on teknisesti mahdollista Suomessa  vain kesäkuukausina silloin kun aurinko on korkeimmillaan. Muina aikoina meillä ei ole oikean väristä valoa.

Just Normlichtin D6500 loistelampun spektri, Kº 6536

mit just blog 02


Kuva 2 

mit just blog 03

Kuva 3

Just Normlicht D6500 loisteputkien tyypillinen CRI

Mitä lähempänä sataa CRI-arvot ovat sitä parempi on värihavainto. Kuva 5 osoittaa vertailuvärejä.

mit just blog 04 2

Kuva 4

mit just blog 06 1

Kuva 5

Just Normlichtin loisteputket vastaavat tunnettuja standardeja ASTM D1729, DIN 6173-2 ja ISO 3668.

Käyttökohteet.

Just Normlichtin loisteputkia suositellaan käytettäväksi teollisuuden ja kaupan  tarkasteluvalona eri materiaaleille ja tuotteille.
Väri- ja sisustusalan myymälöihin kannattaa luoda tilat jossa on kattovalaistuksena Just Normlichtin D6500 loisteputket. Hajavalon pääsy väritarkastelualueelle pitää estää.  Meiltä saatte suunnitteluapua tällaisten tilojen luomiseksi.

Näitä loisteputkia on saatavana 58 W, 36 W ja 18 W tehoisina varastostamme tai nopealla toimitusajalla valmistajalta.


Lisätietoja:

Leif wikgren  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Marko Urama   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Muuta

Mitaten FInland on mukana myös urheilutoiminnassa

Tiistaina 8.11. vihittiin käyttöön Vuosaaressa jäähalli jonka kenttävalaistus on toteutettu kokonaisuudessaan energiatehokkailla LED-valaisimilla. Easy Led Oy:n suunnittelema ja toteuttama valaistus on lajissaan Euroopan ensimmäinen.
Marko Urama Mitaten Oy:stä oli viikkoa ennen avajaisia suorittamassa luminanssimittauksia uudessa harjoitusjäähallissa.
Lue lisää

sales1sales2

osoite1